• hb3.jpg
  • hb1.jpg
  • hb2.jpg

Hermien Buytendijk

Hermien Buytendijk werd geboren in 1948 in Groningen. Het grootste deel van haar jeugd bracht ze door in Heerlen. Haar opleiding tot klinisch psycholoog werd kort onderbroken door de teken- en schilderlessen die ze kreeg van de kunstenaar Harry Koolen (1904-1985). Na haar studie succesvol te hebben afgerond volgde ze etsles op de Vrije Academie van Den Haag van 1975 tot 1979. In 1988 kreeg ze een keramiekoven, haar hobby groeide al snel uit tot een dagtaak. Haar eerste tentoonstelling was in 1991. Sindsdien exposeert ze regelmatig.

Hermien haalt haar inspiratie en ideeën uit het alledaagse, van een fantasie of een droom maakt ze een schets. Tijdens het werkproces krijgt het beeld meer en meer vorm en het krijgt zijn eigen titel; die titel beïnvloedt op zijn beurt weer het beeld en de vorm totdat het eindresultaat bereikt is. Haar beelden kenmerken zich bijna allemaal door de humor die ze erin stopt.
Veel voorkomende thema's zijn holle-bolle beelden (tegengestelde vormen), opengewerkte beelden, zetels, muziekinstrumenten en andere voorwerpen die vergroeien met mens- of dierfiguren. De beelden worden gemaakt van grove klei en worden gebakken bij een temperatuur van 1200 °C (dit wordt steengoed genoemd). Het materiaal is zeer sterk maar zacht van kleur. Na het bakken worden de beelden beschilderd met pigmenten in gedempte kleuren, vaak aarde- en blauwtinten. Daarna worden ze geglazuurd. Hermien maakt zelf haar glazuren. Als laatste bakt ze er met goud wat decoraties op of versiert ze met bladgoud.